pondělí 30. září 2013

NEPLEŤME SI POJMY S DOJMY



Abychom tak nějak věděli, o čem se tu bavíme, tak bych chtěla stručně definovat pár věcí. Předesílám, že se nehodlám s nikým přít o tom, jestli daná věc funguje či nefunguje, mně ke štěstí stačí, že to funguje mně a mým blízkým, každý další jest svého štěstí a zdraví strůjcem a je mi jedno, jakým způsobem sám se sebou nakládá. Bude to stručné a zjednodušené, koho zajímají podrobnosti, jistě je schopen si je dohledat, není mým záměrem sem prsknout disertaci na téma alternativní medicíny.

Homeopatie
Vychází z principu, že podobné se léčí podobným. Proto je značná část homeopatických léků velmi pochybného původu, jedná se o jedovaté rostliny, minerály, kovy, zvířecí jedy…prostě o věci, které našemu tělu rozhodně neprospívají a nic pěkného mu nedělají. Homeopatie nám je ovšem servíruje v trochu jiné podobě. Základní premisou je, že voda nese informaci a jelikož je naše tělo z velké části tvořeno vodou, tak takto předaná informace má potenciál rozšířit se všude a zasáhnout tělo komplexně. Takže všechny tyto mňamky nám homeopatie servíruje naředěné prakticky ad absurdum, odtud argument, že v těch kuličkách vlastně nic není a nemá to cenu brát. Takže pokud přenosu informací vodu věříte nebo jste si sami zkusili, jak blbě vám taky po homeopatikách může být, tak chápete, že ředění ničemu nevadí, ba naopak, protože otravu hadím jedem si můžete zajistit někde zadara a nemůsíte kvůli tomu pracně shánět něco po lékárnách. Takže vlastně dostanete do těla stopové množství něčeho, co při požití v normálním množství vyvolá takové příznaky, které chcete momentálně vyléčit. Jakým způsobem homeopatické léky používat zase někdy jindy. Jen podotýkám, že každý, kdo si dal někdy ráno po kalbě vyprošťováka, použil princip, na kterém homeopatie staví. Je zajímavé, že zejména mezi vyznavači teorie „čím jsem se pokazil, tím se taky napravím“, je homeopatie zhusta zatracována jako něco pofiderního. Vím, o čem mluvím, měli jsme několik let hospodu :-)

Bachovy esence
Jediná věc, kterou mám na sobě vyzkoušenou fakt velmi málo, vlastně skoro vůbec. Základní myšlenka je podobná a sice přesvědčení, že voda nese informaci, on se taky Bach zabýval vesměs homeopatií. Ale při svojí praxi zjistil, že víc než nemoc sama je důležité, jak pacient na svoji nemoc reaguje. Začal tedy vyvíjet podpůrné prostředky, které by pacientům pomohly vyrovnat se s nemocí. A protože každý je jiný a nemoc vlastně není nic jiného než krizová situace, spatřily světlo světa Bachovy květové esence, které jsou použitelné na široké spektrum psychických problémů. Od homeopatie je odlišuje hlavně to, že naopak využívají pozitivní síly rostlin a květin (jsou výhradně rostlinné, odtud jejich název) a zjednodušeně se dá říct, že daná rostlina by vám jejich prostřednictvím měla předat svůj pozitivní potenciál. A také se využívají výhradně na psychické problémy, rýmu si bachovkami asi nevyléčíte, i když taky záleží, proč tu rýmu máte, že… Velmi nekorektně se dá říct, že jde v podstatě o kytky vylouhované ve vodě, což je následně konzervováno vinnou brandy a kapete si to pod jazyk či do nějakého nápoje. Jak moc dobře to funguje, fakt nevím, protože pokaždé, když jsem si pro sebe hledala nějakou esenci, tak už to, že jsem musela definovat problém, na který ji potřebuji, mně přihrálo nějaké další souvislosti a problém se vyřešil uvědoměním si příčiny a bylo vymalováno. Z toho důvodu je nemám ani vyzkoušené na dětech, jednak mi (i jim) vadí ten alkohol, protože si fakt myslím, že není dobrý učit děcko ve fázi vtiskávání na chuť tvrdýho chlastu, na to je dost času v pubertě, jednak jim prostě z principu nedávám nic, co má působit na psychiku a já to nemám vyzkoušené.

A neodpustím si rýpnutí do jedné nejmenované značky nabízející skutečně příjemnou a velmi kvalitní kosmetiku (to je fakt, nikoliv ironie) – bachovky, a to ani, když jsou bio, nemají zhola NIC společného s aromaterapií, jsou to dva odlišné koncepty, které se mohou samozřejmě velmi dobře doplňovat, ale tím to končí, podobnost mezi nimi neexistuje ani náhodná. Proto nedokážu sama posoudit účinek, protože jediná věc s bachovkami, kterou jsem používala, byl parfém, který byl čistě růžový a používala jsem ho v rámci aromaterapeutického řešení jednoho mého zdravotního problému a že je v tom Bachova krizová směs, jsem brala jako příjemný bonus.

EDIT. Asi tři týdny po napsání příspěvku dostal starší syn "virózu" - klasika, večerní a noční horečka, rýma, škrábání v krku... Měla jsem velmi silné podezření, že vím naprosto přesně, jak k tomu přišel, jen jsem moc nevěděla, co bych s tím provedla a nemohla jsem najít homeo, o kterých vím, že jsem je na 100% měla a asi se tedy ztratily při stěhování. Zato jsem našla Bachovky, které jsem pořídila před pár lety a které jsou přesně na problém, který - podle mého - tu virózu zapříčinil (jen odbočka - v případě viróz a jiných přenosných onemocnění nejde o to, že bychom si tu nemoc na základě nějakého psychického problému "vytvořili", ale prostě vytvoříme imunologicky takový stav, abychom to "chytli"). Nebudu to natahovat - do dvaceti minut byla horečka pryč, děcko se úplně sebralo (byl večer a já řešila, jestli mu nakonec nedat Nurofen, aby mohl vůbec spát), spal krásně klidně celou noc jak zabitý (noc předtím jsme prakticky komplet probděli) a ráno mu zbyla jen slabá rýma. Beru si jako socialistický závazek prozkoumat Bachovky blíže. Kdo neví, co je socialistický závazek, ať je šťastný a dělá vše proto, aby se to nikdy nemusel dozvědět.

Aromaterapie
Tak tady jsou všichni doma, že ano. Využívá vůně k harmonizaci organismu a odstranění konkrétních zdravotních obtíží. Je samozřejmě nutné, aby vůně byly přírodního původu, parfém od Bosse vám toho mnoho nevyléčí. Vyzkoušeno mám na poměrně nepříjemném problému, ke kterému se časem vrátím podrobněji, nicméně podle svých zkušeností musím říct, že je potřeba danou vůni využívat multifunkčně a často, zapálit si jednou denně aromalampu nemá, minimálně na mě, žádný velký efekt.

Psychosomatika
Je založena na tezi, že tělo a duše jsou propojené a skrz tělo se manifestuje nějaký problém, který má primárně duše a opakované a dlouhodobé ignorování nebo potlačení nějakého psychického problému způsobí nemoc těla. Daný problém se pak léčí více méně psychoterapií, která je cílená na odhalení problému, který nemoc způsobil.

Symbolický význam nemocí
Funguje stejně jako psychosomatika a většinou se od sebe tyto dva směry těžko oddělují. Rozšiřuje psychosomatiku v tom, že vnímá tělesné orgány a funkce symbolicky. Je poměrně komplexní, některé souvislosti jsou patrné na první pohled a snadno pochopitelné (bolí vás v krku, protože jste neřekli někomu něco, co jste chtěli a měli – je to zjednodušené, ale dost dobře to funguje), některé jsou jasné méně (horní zuby symbolizují budoucnost, proč, to nevím, ale přesně pomocí této teze jsem si vyléčila ten zánět, takže něco na tom asi bude).

Přírodní kosmetika
To jen tak pro pořádek. Fakt nemám na mysli Oriflame, Yves Rocher a jim podobné. Nic proti nim, nicméně přesnější označení je kosmetika s rostlinnými výtažky (ano, vím, že mají i bio řady a blabla..). Pro mě je přírodní kosmetika taková kosmetika, která obsahuje pouze přírodní složky. Proti konvenční kosmetice nemám zhola nic, přírodní kosmetiku mám prostě raději, nedělám to proto, že mám pocit, že by mě to po zdravotní stránce nějak spasilo, vzhledem k tomu, že žiju ve velkém městě, tak za den zaručeně nadýchám víc svinstva, než bych si při nejlepší vůli zvládla naplácat na obličej.

3 komentáře:

  1. Právě jsem našla nový oblíbený blog. Moc děkuju! Ráda si přečtu články od někoho, kdo to má takhle srovnané, má informace a nepovažoval by mě za blba, když bych řekla, že za všechno může hlava a že alternativní léčení funguju. Děkuju! Veronika

    OdpovědětVymazat
  2. Veroniko, moc děkuju a ať se ti tady líbí! Btw.omlouvám se předem, že vás občas zaměním, tak se kdyžtak nezlobte :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je myslím detail a má s tím problém většina lidí:) Zatím nás ale nenapadlo jak se rozlišit víc:) Hezký den! Veronika

      Vymazat